Tuesday, March 11, 2014

"Pølser i slips"

Igjen har jeg fått spørsmål om mat - denne gangen "pølser i slips", som vi har hatt med på tur noen ganger.

Pølser i slips er så enkelt som innbakte pølser. Ofte lager vi bål og tar med pinnebrøddeig, og denne snurrer vi også gjerne rundt pølsene. Noen ganger det ikke  er praktisk eller lov å brenne bål. Som i går: to babyer i meis/ergobaby, to voksne og 3 turbotroll. I overkant slitsomt å bære ved og passe krabbende babyer samtidig som man administrerer spiddepinner og veileder pølsesteiking. Slike dager er det helt innafor å ta med seg, nettopp: pølser i slips.

Jeg lager deigen slik (denne deigen egner seg forøvrig best i steikeovn og IKKE til pinnebrød. Oppskrift på verdens beste pinnebrød, finner du her.):

6dl hvetemel
3dl havregryn
3dl lunket vann
litt salt
litt olivenolje
1/2 pakke gjær
1 pk grillpølser (her i huset er kylling/kalkun en favoritt, så kan man mene hva man vil om det ...)

Løs opp gjær i vannet, elt inn salt, olje og mel. Heves i dampovn, 30min (eller på benken om du ligger litt etter i kjøkkenutviklinga).

Del pølsene i to og deigen i 20 like store emner. Trill deigemnene til små, tykke pølser (eller slips, om du vil), og snurr disse et par runder rundt pølsene. Settes i ovn på 40 grader og etterheves i ca 10 min. skru så opp på 200 og stek videre i sånn ca en stund (15min eller noe), til de ser fine og nystekte ut.

Om du pakker dem i håndkle og deretter i en pose (eller aller helst i en kjølebag), holder de seg lunkne uten å bli fuktige og ekle.


Monday, March 3, 2014

Det var den GRAUTEN ...

Jeg har fått noen forespørsler på oppskriften til byggrynsgrauten jeg har skrytt slik av. Nå er det slik at oppskrifter lett blir litt sånn ca...men jeg skal prøve å gjengi en "meg og ungene" mengde. 3 voksne altså, gutta spiser som hester.


2 dl byggryn legges i rikelig kaldt vann over natta. (Eller ikke. Jeg glemmer det stort sett alltid. For å være ærlig: den blir kliss lik, må kanskje kokes noen minutter ekstra. Om vitaminer og mineraler, som det er flust av i bygg, er like tigjengelig uten bløtlegging, vet jeg ikke.)
Kok bygg i ca 1 liter melk i 25-45 min. (Altså: jeg tar ikke tida. Kok til gryna er ganske møre og det begynner å tykne.)
Tilsett, tja, et par never havregryn og kok videre i et par minutter til.
Rør inn en liten ts salt, 1ss honning og litt vaniljesukker....en spiseskje, kanskje?

Serveres med kanel og smørøye... eller frukt og bær. 

Nyt!

*se for deg et fristende bilde her*

byggrynsgraut, geocaching og store kanoner

Vinterferie betyr hjemme alene med 3 barn. Hverken mer eller mindre. Før klokken var 11 i formiddag hadde vi rukket en muligenskanskjebrukket nese, to kurver rent tøy dumpet utovergulvet i sinne, seks seriøse krangler (på grensa til nevekamp) og to, akkurat; nevekamper. Luft var påkrevd.

Mens unger sloss, kledde seg, fikk nervøst sammenbrudd over hvilke votter man ønsket for dagen ... kokte trollmor en porsjon byggrynsgraut. For den som lurer: når vi snakker bygg, snakker vi GRAUT. Ikke grøt, det funker bare dårlig. Dette er tradisjonskost på sitt beste. God byggrynsgraut er noe av det beste vi får, både jeg og gutta.  Grøten pakket vi med i en IKEA-boks som jeg vet er både tett og som holder litt på varme. Kanel ble strødd på før vi gikk. En skje til hver og boksen blir en stor, felles grøtbolle. Unnskyld: grautbolle. Det er lov på tur.


Et lekkert og idyllisk bilde av byggrynslunchen. Idyllen gikk over i grøtkrig, og trollmor dukka mens bildet ble tatt. #hverdagslykke



All den tid lilletroll har gjort de siste nettene en smule utfordrende, var jeg langt fra i humør til å motivere kidsa til å tilbakelegge lengre etapper til fots.  I dag hadde jeg to mål (bortsett fra det opplagte: å få barna ut av huset): jeg ville finne noen geocacher hvor det ikke var veldig mange 100 meter fra bilen til cachen og jeg ville vise gutta Møvig fort. Jeg oppdaget nemlig ved en tifeldighet at de ikke husket dette stedet, og innsåg at det er en god stund siden sist besøk. Dette er jo allmennkunnskap, så her måtte vi ta grep!

Etter å ha oppdaget noen skjulte strender vi aldri hadde besøkt før og et gjensyn med et sted gutta pleide å leke  med barnehagen de gikk i som bitte små, satte vi kursen mot kanonmuseet på Møvig. Dette var spennende stoff for to poder! Lite er bedre enn kanoner som kan skyte "halvveis til Danmark", på stedet hvor det er aller kortest mellom Danmark og Norge. Hadde ikke vinden tatt oss, kunne vi ha tilbragt mye tid her.

Akkurat dette er min favoritt-bieffekt av geocaching. Gutta, spesielt storetroll, får med seg mye god lokalkunnskap gjennom besøkene vi har rundt i kommunen. Ofte dukker det opp spørsmål som vi må hjem og google. Den siste uka har macen fått kjørt seg på både bruksområdene til feltspat, gruvedrift, kanoner og bronsealderen!

På Myren Gård lekte gutta mye som 
minitroll. Mange gode minner!!


Forblåst på Møvig Fort, men spektakulert allikevel!


Vi prøver oss her ...

Som ikke spesielt bloggerfaren bloggemamma, ser jeg at for meg var blogg.no et ugunstig valg. Vanskelig å administrere kontoer, kjelkete å legge ut etc...og stadig ting som ikke fungerer.

Å flytte bloggen hit er også en hodepine, har jeg forstått. Det kan det være jeg tar en gang når trollungene lar meg jobbe i fred. Altså ikke verdt å holde pusten mens man venter på!

Den lettvinte løsningen er derfor å legge linken til tretroll-bloggen her, og begynne på scratch.