Sunday, March 30, 2014

Hello Kitty-vafler mot grønnsaksnekt?

I dag har far i huset planer om å lage middag. Det innebærer mye googling, mor-kommer-til-unsetning, enorme mengder oppvask og lite barnevennlig mat servert godt over sengetid. Maten pleier å smake eksepsjonelt godt, det skal sies. (Jeg gleder meg, håper på servering før midnatt.)

Hadde jeg lest dette før jeg hadde barn over 2 år, hadde jeg umiddelbart tenkt: "Barnevennlig mat? for noe tull! Barn spiser det de blir servert, om de bare oppdras riktig.". Jaudå! Nå skal det sies at når jeg sier barnevennlig mat, mener jeg mat mine barn liker. Det er ikke nødvendigvis at det er det samme som andres barn spiser. Jeg har en gutt som elsker sushi, stramme oster, kippers og som ønsker seg fisk til middag HVER DAG. I alle varianter. Eldstemann spiser ikke noe av det overnevnte, og skal helst ha så grove brød at de er paddeflate og steintunge fordi de ikke har noe hvete å heve på, helst helt uten pålegg. Han HATER nugatti. Begge elsker grønnsaker. Stort sett. Når de ikke har en uke hvor de hater grønnsaker. Jeg kunne selvsagt tenkt at dette er noe vi har lykkes med å lære dem, men seriøst? Jeg er da ikke almektig heller. Her går matinnlæringen på lykke og fromme, for å være ærlig.

Men neida, så i dag skulle gutta boys få litt "barnevennlig mat" til middag. En sen middag etter søndagstur og mor var sliten og inspirasjonsløs. "Hva vil dere ha?" Jeg angret i det spørsmålet var stillt. Så for meg krav om hjemmebakt pizza eller innbakte pølser eller annet tidkrevende tull. Hva de ønsket seg (forunderlig nok var de enstemte)? Penne med ketchup (sa du barnemat?) og grønnsaksvafler! Det kan selv en søndagskveldsliten mamma gå for.

Grønnsaksvafler er en hit som kommer i utallige varianter i heimen. Den trumfer grønnsaksnekt selv på en dårlig onsdag, og ved en anledning spurte mellomtroll om å få det til barnetv en lørdag. Her er det uante muligheter for å putte i de små håpefulle alskens underlige grønnsaker, og samtidig få dem til å tro det er lørdagsgodt på middagsmenyen. I dag ble det "Hello Kitty" (eller "pink panter" for gutter som ikke er i kontakt med sitt feminine seg).

Dagens oppskrift:
1 middels potet
2 middles store gulrot
1 eple
1 rødbete (Eller "hello Kitty", om du vil:-))
Grønnsakene raspes. Klem ut det du klarer av vann og ha det over i en bolle.
Bland inn 2 egg og ca 20g smeltet smør (eller andre varianter av fett, vi sverger til "rene" produkter og foretrekker ekte smør).



Du kan selvsagt variere i det uendelige her, men det er viktig å ha nok egg. Er mengden grønnsaker større enn jeg har brukt her, øker jeg til 3 egg, da det ikke er noe annet som binder vaflene sammen;-) Et godt tips er å bruke litt hvitløk (søtsmaken får de fleste til å nyyyyte) og friske urter. Tilgangen på ferske rødbeter er varierende, jeg bruker ofte kålrot eller bare mer av gutrot og potet. Selvsagt kan man finhakke/raspe både brokkoli, blomkål, løk, paprika eller sellerirot også. Her setter bare fantasien og utvalget på din lokale Kiwibutikk grensene!

Denne oppskriften gav 6 vafler, som 2 gutter halset ned nesten rubbel og bit av. Bare 1 hjerte var igjen. En god porsjon grønnsaker, ok med proteiner (og egg er jo gull som både kilde til protein og vitaminer) og litt fett.

Bakdelen er at grønnsaksvafler ikke er så SoMe-vennlige. Det er liksom ikke noe som flyter lekkert utover i vaffeljernet og de er litt porøse. Heldigvis trumfer smak og det faktum at det heter noe med -vaffel, utseende her i huset.


Hvordan er det med deg? Har du kids som alltid spiser akkurat det de får servert, sånn uten å mukke?


Saturday, March 29, 2014

Knusekos og tigerbrølestemmer

Det var en fantastisk ide. En ide av typen "supergenial og ekstremt kjernefamilie", faktisk. Cherrox og polvotter-god. I dag skulle vi pakke hele familyen i 7-seteren og svi avsted til Brokke. Da kunne gutta (og de i overkant nysgjerrige foreldrene) kikke på hytta som er under bygging, og i tillegg få inn en skitur i 10 varme og strålende sol. Bål skulle brennes, kakao drikkes og minner lages.

Før avreise hadde vi bare ett oppdrag: innom Skeidar og plukke opp noen lamper på tilbud (til hytta, selvsagt, hva ellers?). Det er jo fort og greit? Svaret er et stort og rungende NEI. Selv om vi visste akkurat hva vi skulle ha, tok det ganske nøyaktig vinter og vår før vi hadde fått hjelp, funnet lamper, betalt og pakket i bilen. Absolutt ikke Norges mest serviceinnsstilte bedrift. 3 barn og en av de voksne var allerede på smeltepunktet. 

Hytta ble inspirert med stor entusiasme. Endelig fikk gutta sett hvordan det blir, tegninger gjør lite for en 4-åring. Jammen går det fort frem! Litt skremmende, -snart har vi hytte!

Nyter utsikten fra stuevinduet, den oppgraderes nok litt når den store haugen utenfor  smelter bort.
Blir jo hytte av dette?

Endelig klare for skitur. Lykke! Alle er gira. Helt til en nekter skisko. En annen vil ikke ha skibukse. Det er litt trangt om plassen i sekken. Minsta hyler: pulk er veldig kjedelig når den står stille! De voksne koker. Prøver å motivere uten å brøle som en tiger og snøfte som et neshorn. Erfaringsmessig har det nemlig motsatt effekt, men det må jo være lov å skrike bare LITT? 

Etter 19 mindre fall, har vi kommet oss ... vel ... Med godvilje kan vi vel si 800m fra bilen? Det blir raskt bestemt at dette er et perfekt bålsted. Jeg skal bare finne frem fyrstikkene. Fyrstikkene? I bilen selvsagt. I posen sammen med tennbrikettene. Trollfar ulmer akkurat nok til at trollmor selv spenner på seg skiene og skøyter det gamle, utrente bein kan klare, tilbake til bilen. Finner posen, løper til skiene. Skøyter nesten tilbake til bålplassen. Svetten siler og lårene brenner. Jeg har bare to tanker i hodet: 1) nå MÅ jeg begynne å trene skikkelig og 2) FYRSTIKKENE!!!!! De er jo ikke i posen!!!! Vel tilbake i bilen og med fyrstikkene i hånda, slenger jeg ski i bilen og kjører til neste parkering-rett ved bålet. For nå er det nok. Endelig blir det bål:
Det ble bål! Tilslutt ...


Pølser hurtigspiddet, kakao styrtet, smoothie inhalert uten flere eksplosjoner (men med en hel del -nesten). Da er det godt at det er 20m ned til bilen, som blir pakket i en tordensky og med en lovnad om -aldri mer! Dumt da at når hytta er klar blir det hver helg;-)

Ikke alle turer blir like perfekte som vi planlegger. Hvordan er det hos dere? Har dere også turer som ser bedre ut på instagram enn i virkeligheten?



Wednesday, March 26, 2014

Tid for en snack?

Smoothies er supermat, og her i huset går det unna som melkesjokolade en sen onsdagskveld. Denne udefinerte drikken, som egentlig bare er "frukt eller bær og kanskje litt grønnsaker og evt noe meieriprodukt i en blender" er nemlig fantastisk på alle sett og vis. Spesielt i et småbarnshjem!

Vi lager smoothies minst 3 ganger i uka, og i dag var en slik dag. Jeg hadde en hel del grunner til at det var en god ide. På benken hadde jeg både fregnete bananer (disse er forresten supre å fryse - da kan de brukes i smoothies en annen dag) og appelsiner med stivt skall. Disse var både søte og friske, men lite fristende å gnafse i seg som de var. I tillegg har vi reist så mye i det siste, og da har eldstemann litt vanskelig for å få i seg nok fett. Det har han forsåvidt alltid, men hjemme er det litt lettere å lure det inn i kosten. Smoothies er en slik "lure inn skumle råvarer"-drikk, og jeg putter gjerne oppi litt kokosolje. Man kan selvsagt ha i både egg, bladgrønt eller annet man føler barna burde ha i seg men som det ikke er så lett å få opp entusiasmen for. Sist men ikke minst; vi var tom for smoothiesposer i fryseren. Heldigvis er dette er 5-minutters kjøkkenprosjekt, og genererer i tillegg minimalt med oppvask. Jeg har sagt det før, og sier det igjen; smoothies er supert!

Dagens dose ble laget av følgende slumpoppskrift:

1 pose skogsbærblanding
en liten rest frosne jordbær
2 appelsiner
3bananer
1/2 boks yoghurt naturell
2 dl appelsinjuice
1ss extra virgin kokosolje
en skvett aloeverajuice

Dette ble nok til 2 store "vi gjør mattelekser og koser oss"-glass og 8 porsjonsposer. Disse har vi i fryseren, og putter frossne i matbokser på morgenen. Da er de fremdeles iskalde, men drikkbare innen lunch. Veldig populært!


Har du noen gode tips til sunne mellommåltid som ikke krever all verdens kokkelering?

Tuesday, March 25, 2014

Hyttedrømmen vår

I et par år har vi planlagt, drømt, googla og estimert. Med ei tomt klar for bygging, store drømmer og tydeligvis et sterkt ønske om høyere banklån.

Vi håper at ei hytte i fjellheimen skal være lykken for vår etterhvert ikke så lille familie. Hjemme tar hverdagskaoset over, og det er ikke alltid selvsagt at vi kommer oss ut sammen på eventyr, slik vi så gjerne vil. Burdebyrden i heimen blir ofte litt for tung. Legger vi fra oss alt som MÅ gjøres, har vi lett for å ty til hver vår skjerm. Tanken er at dette kan bli anderledes på hytta. Hyttedrømmen er drømmen om familietid, inne og ute. Vi bygger stort, kanskje ikke i kvm, men med plenty sengeplasser og ulike "soner" slik at venner og familie kan bli med oss på hyttetur. Med fem ekstroverte og sosiale familiemedlemmer er det absolutt nødvendig at familietiden kan deles med alle vi er glade i!

Endelig blir hyttedrømmen realisert, nå er byggearbeidet i gang! Mye skal gjøres av trollfar mens familien bor på flatseng og leker i lyngen, men først skal byggmesteren få lov til å ta seg av grovarbeidet. Vi gleder oss vilt og grugleder oss til et hektisk byggeår på veien til mer utetid sammen.


Hyttebyggeprosessen har fått sin egen blogg, Hyttedrømmen på Brokke.




Monday, March 24, 2014

Skagentur

Det har vært stille dager fra denne kanten. Gutta har hatt en minibreak hos bestemor i Etne mens mamma unnagjorde konferansetimer og huset fikk flyte. Deretter tok hele familien turen til Danmark og Skallerup Klit. Her reiser vi hver vinter sammen med venner fra Kristiansand Løpeklubb. Det er koselige og hektiske dager. I år var vi noenogførti personer, ganske så jevnt fordelt fra 7mnd til, tja, sånn gjennomsnittlig tenåringspappa-alder. For over gjennomsnittet interesserte, har Bendik laget nokså super film fra turen. Den kan du se her.

Etter dager med bading og lekeland, shopping og mye god mat, avsluttet vi i går helgen med en tur til Skagen og Grenen. Båten gikk ikke hjemover før 21.30langtoversengetid, og vi hadde noen timer å drepe. Ingen i trollfamilien hadde vært i der før, og det var virkelig en minnerik opplevelse! Lyset, fargene, vannet, stranda...krydret med bunkerser (?) og vakre steiner, var dette et flott sted for store og små. Hit skal vi tilbake!














Tuesday, March 11, 2014

Vinterferietid

Vinterferie, ja. Det er jo i bunn og grunn en mamma med delvis permisjon og delvis avspasering, et par vurderingsbunker og tre barn. En pappa som jobber litt ekstra fordi det er ekstra mye på jobb denne uka, regnvær og hverdagslykke.

Vi kom oss faktisk ut nesten hver dag. Den litt i overkant hektiske geocachutflukten vi hadde på mandag, kan du lese om her.

Tirsdag ble det rett og slett innedag for å komme oss. Farfar var på gjennomreise og skulle overnatte, et godt incentiv for litt ryddesjau. Dessuten hadde jeg sett meg lei på eldstetrolls sokkeforbruk. Han går nemlig alltid barbeint, men skitner allikevel ut minst 3 sokkepar hver dag. Her var det behov for litt "sokkebretteopplæring". Det kan jo få hvem som helst til å ville spare litt på sokkebruken. Vi fikk faktisk has på to stk barnerom og et lekerom - gutta rydda og støvsugde og mamma prøvde intenst å overse hybelkaninene som fremdeles lå på gulvet etter endt arbeid. Sokkene fikk også en runde, og gutta klarte 24 par. ikke ille for en første gang!


Det blir på en måte ganske reint.
sokkeleik!



Onsdag talte vi tur 10/50. En milepæl - og i uke 10 viser det jo at vi er i rute. Nå skal det sies at trollemor har et skjult mål om å telle godt over målet, men vi får se. 50 turer er langt bedre enn i fjor (da hadde vi et skammelig innesittende år), så når vi det, skal vi feire uansett! Den tiende turen gikk til Jegersberg, et flott friluftsområde i Kristiansand. Her hadde vi sett oss ut en cache som vi veldig gjerne ville finne. Hit tok vi med oss en vennefamilie som også var "pappaløse", "pølser i slips" og god turinnstilling. Før vi resite hjem, tok vi en bonustur til "trollskogen" på Justneshalvøya. Veldig festlige figurer og veldig populært hos gutta. Mammaene hadde nok sett for seg noe litt anderledes, og ble kanskje litt skuffa ...



Torsdag og lørdag ble begge dyreparkdager, og vi talte begge som en tur tilsammen. For oss gjelder Dyreparken i aller høyeste grad som tur. Her har kidsa vokst opp og de kjenner hver krok. Vi bruker sjelden parken som "fornøyelsespark" annet enn når vi har med oss "turister". Det hender nok at det blir en tur i enten bob-banen eller bilene, men ellers går vi rundt i parken, vanligvis ganske langt, ser på dyr, stopper på lekeplasser, går jungelløype etc. Turene denne uka ble ganske korte, og ganske forskjellige. Torsdag var det ganske så kaldt og surt, og det ble mest umotivert "trasking" og et ganske pinlig sammenbrudd ved bilbanen før vi endte opp med å spidde pølser ved bålplassen i nordisk villmark. Lørdag var vi tidlig ute for å rekke mest mulig før trollfar måtte hjem og se 5 mila i kollen:-) Herlig med formiddagstimer i parken, i nye joggesko og tynne jakker! Mellomtroll bare MÅTTE hoppe. Hele tiden. Inne og ute. Litt som å fylle en unge med helium, tenker jeg!

Søndag var været fremdeles vårlig og fint, og to mammaer, fire gutter og en sovende trollprinsesse i ergobaby brukte dagen på vakre Odderøya. Et fantastisk sted som jeg absolutt vil anbefale alle å oppsøke om man legger ferien om Kristiansand. Denne vakre øya som praktisk talt ligger midt i sentrum, kan by på utrolig mye: mystisk skog med tjern (fulle av salamandere) og knauser, flotte badeplasser (for en annen årstid), ville svaberg ut mot havet. Spekket med historie er dette et unikt stad for barn. En gammel kolerakirkegård, kanonstillinger, bygninger og ruiner etter tiden som militærbase er ting man finner på en vandretur på øya. Er du ekstra lur (som oss), og tar turen en søndag, selges det deilige vaffler i kafeen i den gamle vaktmannsboligen.

Vi utforsker... noe. En bunkers av et slag. Litt klaustrofobisk og veldig gøy!



"Pølser i slips"

Igjen har jeg fått spørsmål om mat - denne gangen "pølser i slips", som vi har hatt med på tur noen ganger.

Pølser i slips er så enkelt som innbakte pølser. Ofte lager vi bål og tar med pinnebrøddeig, og denne snurrer vi også gjerne rundt pølsene. Noen ganger det ikke  er praktisk eller lov å brenne bål. Som i går: to babyer i meis/ergobaby, to voksne og 3 turbotroll. I overkant slitsomt å bære ved og passe krabbende babyer samtidig som man administrerer spiddepinner og veileder pølsesteiking. Slike dager er det helt innafor å ta med seg, nettopp: pølser i slips.

Jeg lager deigen slik (denne deigen egner seg forøvrig best i steikeovn og IKKE til pinnebrød. Oppskrift på verdens beste pinnebrød, finner du her.):

6dl hvetemel
3dl havregryn
3dl lunket vann
litt salt
litt olivenolje
1/2 pakke gjær
1 pk grillpølser (her i huset er kylling/kalkun en favoritt, så kan man mene hva man vil om det ...)

Løs opp gjær i vannet, elt inn salt, olje og mel. Heves i dampovn, 30min (eller på benken om du ligger litt etter i kjøkkenutviklinga).

Del pølsene i to og deigen i 20 like store emner. Trill deigemnene til små, tykke pølser (eller slips, om du vil), og snurr disse et par runder rundt pølsene. Settes i ovn på 40 grader og etterheves i ca 10 min. skru så opp på 200 og stek videre i sånn ca en stund (15min eller noe), til de ser fine og nystekte ut.

Om du pakker dem i håndkle og deretter i en pose (eller aller helst i en kjølebag), holder de seg lunkne uten å bli fuktige og ekle.


Monday, March 3, 2014

Det var den GRAUTEN ...

Jeg har fått noen forespørsler på oppskriften til byggrynsgrauten jeg har skrytt slik av. Nå er det slik at oppskrifter lett blir litt sånn ca...men jeg skal prøve å gjengi en "meg og ungene" mengde. 3 voksne altså, gutta spiser som hester.


2 dl byggryn legges i rikelig kaldt vann over natta. (Eller ikke. Jeg glemmer det stort sett alltid. For å være ærlig: den blir kliss lik, må kanskje kokes noen minutter ekstra. Om vitaminer og mineraler, som det er flust av i bygg, er like tigjengelig uten bløtlegging, vet jeg ikke.)
Kok bygg i ca 1 liter melk i 25-45 min. (Altså: jeg tar ikke tida. Kok til gryna er ganske møre og det begynner å tykne.)
Tilsett, tja, et par never havregryn og kok videre i et par minutter til.
Rør inn en liten ts salt, 1ss honning og litt vaniljesukker....en spiseskje, kanskje?

Serveres med kanel og smørøye... eller frukt og bær. 

Nyt!

*se for deg et fristende bilde her*

byggrynsgraut, geocaching og store kanoner

Vinterferie betyr hjemme alene med 3 barn. Hverken mer eller mindre. Før klokken var 11 i formiddag hadde vi rukket en muligenskanskjebrukket nese, to kurver rent tøy dumpet utovergulvet i sinne, seks seriøse krangler (på grensa til nevekamp) og to, akkurat; nevekamper. Luft var påkrevd.

Mens unger sloss, kledde seg, fikk nervøst sammenbrudd over hvilke votter man ønsket for dagen ... kokte trollmor en porsjon byggrynsgraut. For den som lurer: når vi snakker bygg, snakker vi GRAUT. Ikke grøt, det funker bare dårlig. Dette er tradisjonskost på sitt beste. God byggrynsgraut er noe av det beste vi får, både jeg og gutta.  Grøten pakket vi med i en IKEA-boks som jeg vet er både tett og som holder litt på varme. Kanel ble strødd på før vi gikk. En skje til hver og boksen blir en stor, felles grøtbolle. Unnskyld: grautbolle. Det er lov på tur.


Et lekkert og idyllisk bilde av byggrynslunchen. Idyllen gikk over i grøtkrig, og trollmor dukka mens bildet ble tatt. #hverdagslykke



All den tid lilletroll har gjort de siste nettene en smule utfordrende, var jeg langt fra i humør til å motivere kidsa til å tilbakelegge lengre etapper til fots.  I dag hadde jeg to mål (bortsett fra det opplagte: å få barna ut av huset): jeg ville finne noen geocacher hvor det ikke var veldig mange 100 meter fra bilen til cachen og jeg ville vise gutta Møvig fort. Jeg oppdaget nemlig ved en tifeldighet at de ikke husket dette stedet, og innsåg at det er en god stund siden sist besøk. Dette er jo allmennkunnskap, så her måtte vi ta grep!

Etter å ha oppdaget noen skjulte strender vi aldri hadde besøkt før og et gjensyn med et sted gutta pleide å leke  med barnehagen de gikk i som bitte små, satte vi kursen mot kanonmuseet på Møvig. Dette var spennende stoff for to poder! Lite er bedre enn kanoner som kan skyte "halvveis til Danmark", på stedet hvor det er aller kortest mellom Danmark og Norge. Hadde ikke vinden tatt oss, kunne vi ha tilbragt mye tid her.

Akkurat dette er min favoritt-bieffekt av geocaching. Gutta, spesielt storetroll, får med seg mye god lokalkunnskap gjennom besøkene vi har rundt i kommunen. Ofte dukker det opp spørsmål som vi må hjem og google. Den siste uka har macen fått kjørt seg på både bruksområdene til feltspat, gruvedrift, kanoner og bronsealderen!

På Myren Gård lekte gutta mye som 
minitroll. Mange gode minner!!


Forblåst på Møvig Fort, men spektakulert allikevel!


Vi prøver oss her ...

Som ikke spesielt bloggerfaren bloggemamma, ser jeg at for meg var blogg.no et ugunstig valg. Vanskelig å administrere kontoer, kjelkete å legge ut etc...og stadig ting som ikke fungerer.

Å flytte bloggen hit er også en hodepine, har jeg forstått. Det kan det være jeg tar en gang når trollungene lar meg jobbe i fred. Altså ikke verdt å holde pusten mens man venter på!

Den lettvinte løsningen er derfor å legge linken til tretroll-bloggen her, og begynne på scratch.